ŠVESTKOVO-JABLEČNÝ DŽEM
500g jablk,3ťáva z půlky citronu 500g švestek,50ég Korunního cukru želírovacího 2:1,2 kousky celé skořice,3 lžíce rumu.
Jablka a švestky umyjeme,jablka oloupeme a pokapeme citronovou šťávou z půlky citronu.
Švestky vypeckujeme.Odvážíme 100 g jablek a 100g švestek a nakrájíme je na malé kousky zbytek ovoce rozmixujeme nebo rozemeleme. Rozmixovanou směs dáme do většího kastrolu přisypeme Korunní cukr želírovací 2:1 a promícháme.Přidáme celou skořici a rum..Vše za stálého míchání přivedeme k varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut.Hotovou směs zbavíme pěny a ihned plníme do sklenic a to až po okraj.Sklenice uzavřeme pečlivě,obrátíme dnem vzhůru na 5 minut.Pokud nechceme mít celou skořici ve sklenici tak jí vytáhneme než jí zavíčkujeme.