Mazanec z fary
Tento mazanec jsem získala z internetu a bála jsem se jestli už konečně najdu takový recept který by odpovídal mé chuti.A tento mazanec splnil mé očekávání proto jsem se rozhodla ho zde uvést je vážně výborný.
750g polohrubé mouky,375ml mléka,40g čerstvého droždí,2 žloutky,150g moučk.cukru150 g čerstvého poctivého másla,3 lžíce rozinek předem namočených do rumu,4 lžíce oloupaných a posekaných mandlí na nudličky,nastrouhaná citrónová kůra,z menšího umytého citrónu,2 sáčky vanilkového cukru,špetka soli,špetka strouhaného muškátového oříšku nebo květu,1 vejce na potření, mazance,Tuk na vymazání peč.plechu,nebo pečící papír.
Mouku prosijeme alespoň dvakrát tím ho provzdušníme.Poté smícháme s moučkovým cukrempřidáme vanilkový cukr,špetku soli,a špetku muškátového strouhaného oříšku,nebo květu,jemně nastrouhanou citronovou kůru,V malém kastrůlku rozpustíme máslo,a necháme trošku schládnout Mezitím si připravíme kvásek.Polovinu dávky mléka zahřejeme tak,aby bylo vlažné,rozdrobíme do něj droždípřidáme lžíci cukru,,trochu mouky,a umícháme řídké těstíčko,které necháme dobře vykynout.Když kvásek nakynepřidáme ho do mísy k mouceve zbylém mléce rozmícháme dva žloutky a přidáme do těstazalijeme rozpuštěným a vlahým máslem a těsto zpracovácáme vařečkoutak dlouho až se nebude přichytávat ani vařečky ani stěn mísy,Těsto musí být krásně hladké.Vyndáme ho z mísy na vál a zpracováváme ho tak dlouho aby bylo hladké a lesklé.áme zpět do mísy a necháme kynout asi hodinupak ho znouvu necháme kynout a pak znovu vyndáme z mísy a na válu zpracováváme znovu i s rozinkama a mandlema po další půlhodině znovu vymísíme autvoříme bochánky které necháme na plechu přikryté nakynout a pak je potřeme vajíčkem a posypat mandlemi a dáme péct naa15 - 20 minut pokryté alobalem jakmile špejle zůstane čistá a bez drobečků je mazanec hotový vytáhneme ho ven s na dřevěné desce necháme přikryté útěrkou vychladnou vychladlí pocukrujeme vanilk.cukrem s moučkovým cukrem smíchaným.