Jdi na obsah Jdi na menu
 


Medovník II

 Těsto:700 g hladké mouky,180 g cukru,100 g másla,4 lžíce medu,1 lžička jedlé sody,1 lžička octa, 2 vejce.

Krém: 200 g másla,1 uvařené salko,mleté vlašské ořechy,koňak dle chuti.

Máslo,cukr a med vložíme do hrnce,vymícháme,přilijeme ocet smíchaný se sodou a směs za stálého míchání zahříváme,přidáme vejce a mícháme tak dlouho ,dokud se na povrchu neobjeví pěna a směs nezhnědne.Hrnec z plotny odstavíme a necháme mírně vychladnout.Pak  přidáme hladkou mouku a vypracujeme těsto které přikryjeme a hodinu necháme odpočinout.Pak těsto rozdělíme na stejných  9dílů.Vyválíme z nich tenké placky,které vykrojíme do kruhu a podle velikosti dorové formy. nebo můžeme použít pokličku.Velkost si může zvolit každý sám.V předehřáté  troubě na 170°C pečeme jednotlivé pláty 8-10 minut.Pečené vychladlé pláty  potřeme krémem a klademe je postupně na sebe,poslední díl zvrchu potřeme krémem a posypeme jedním postrouhaným upečeným plátem smíchaným s drcenými nebo mletými ořechy.
Příprava krému: Jedno Salko dáme do hrnce  a zalijeme vodou tak aby bylo ponořené  ve vodě a necháme vařit pomalým varem 3 hodiny  a necháme vychladnout.Pak hmotu vyklopíme  přidáme 1 máslo pokojové teploty a vyšleháme spolu.Podle chuti přidáme mleté vlašské ořechy a koňak.Necháme v chladnu ztuhnout.Pak můžeme podávat.